Dmitry Bivol și-a apărat titlul de campion, învingîndu-l în ring pe Lyndon Arthur
Vizualizări: 2495 24.12.2023  |   Профессиональный бокс

 

 

Pugilistul rus de origine moldovenească, Dmitri Bivol, în singurul său meci din 2023, și-a apărat cu multă încredere titlul de campion al Asociației Mondiale de Box (WBA) la categoria ușoară (pînă la 79,4 kg).

Pe parcursul celor 12 runde ale meciului de la Riad, el a avut un avantaj enorm în fața britanicului Lyndon Arthur, și-a pus o dată adversarul la podea și s-a impus la puncte cu un scor categoric. Dmitry Bivol a obținut a 22-a victorie consecutivă în cariera sa profesională remarcabilă, într-un show extraordinar oferit de generoasa Arabia Saudită la sfîrșit de an.

După splendoare, cu greu poate fi comparat cu cele două care i-au adus lui Bivol titlul de cel mai bun boxer al anului 2022 în toate clasificările, în fața superstarurilor Saul Alvarez și Gilberto Ramirez din Mexic, dar și atunci a fost un spectacol minunat. Dmitry Bivol, în acest meci cu Lyndon Arthur, un boxer fără un trecut bogat, dar suficient de dur și ambițios pentru a nu fi considerat un pretendent întîmplător, și-a arătat calitățile excepționale în toată splendoarea lor.

Este vorba și despre munca extraordinară cu picioarele, dar și de simțul animalic al distanței, și capacitatea de a lucra nu cu lovituri individuale, ci cu serii scurte și lungi. Și foarte înșelătoare, precum atunci cînd adversarul își acoperă deja capul, dar este brusc lovit la corp și invers. Lyndon Arthur s-a făcut și el remarcat prin ceva.

De fapt, într-o poziție dificilă, aproape critică el s-a aflat deja în runda a doua și nu a mai ieșit din ea. Perioadele în care britanicul a avut ocazia să-și tragă sufletul și să se gîndească cum să atace nu durau mai mult de zece-cincisprezece secunde. În restul timpului, campionul l-a forțat să se gîndească nu atît la apărare, ci la supraviețuire.

De fiecare dată cînd Bivol dezlănțuia o nouă canonadă de pumni asupra adversarului său, părea ceva mortal pentru acesta. Dar, în agonie, Artur a rezistat cumva. Iar în runda a opta chiar a ripostat, amintind că în luptele sale anterioare, împotriva unor adversari mai ușori, le crea adesea probleme enorme, aplicîndu-le brusc lovituri de dreapta.

Deși răbufnirea britanicului nu a făcut în cele din urmă decît să-l enerveze pe Bivol, căruia părea deja că-i place această luptă ușor monotonă. Suferința lui Lyndon Arthur a atins apogeul la finalul rundei a 11-a. O lovitură de cap a lui Dmitry Bivol, deja prea dură, l-a pus la pămînt.

Cu toate acestea, gongul a sunat imediat după căderea lui Arthur, iar acesta și-a revenit în timpul pauzei și a reușit să reziste și în ultima rundă. Toți cei trei arbitri, desigur, au înregistrat un avantaj colosal (scorul de pe carduri era același - 120:107) în favoarea lui Dmitry Bivol. Acum, el are pe agendă o luptă mult mai importantă.

Anul viitor va lupta pentru titlul de campion mondial absolut cu deținătorul centurilor Federației Internaționale de Box (IBF), Consiliului Mondial de Box (WBC) și Organizației Mondiale de Box (WBO), Artur Beterbiev.. Nu putem decît să ne mîndrim cu un astfel de luptător cu rădăcini moldovenești, care ne slăvește țara și pe arena internațională.

El continuă să rămînă de neînvins, dominînd total în divizia sa. În 2024, adversarilor le va fi incredibil de greu să-i ia titlurile. Deocamdată nu se întrevede niciun luptător care să-l poată opri pe impecabilul Bivol.