***


Federația de Box din Republica Moldova , creată la 22 ianuarie,1993 este unica structură din țară, abilitată să gestioneze boxul ca gen de sport . Președintele Federației și președinte al Prezidiului este Maestrul în sport la box, omul de afaceri Vasili Chirtoca.

 

Structura organizațională a Federației include următoarele organe : Conferința membrilor; Prezidiul Federației; Președintele Federației; Secretarul general; Departamentul box Olimpic; Departamentul box profesionist; Comisia de cenzori; Consiliul de observatori.

 

 

Istoria și reușitele Boxului Moldovenesc

 

Primul Campionat al Moldovei a avut loc în a. 1947 la Chișinău. Laureați ai Campionatelor, Cupelor URSS și Spartachiadelor popoarelor Uniunii Sovietice au devenit V.Peata, V.Dolgov, A.Nefiodov, G.Șimanschii, G.Cocurin, A.Avdeev, S.Bocal, frații S.și T.Screabin, V.Trubițin, S.Creicunov și alții. Timofei Screabin de două ori a devenit campion și de două ori – medaliat cu bronz la Campionatele URSS, a obținut bronzul la Jocurile Olimpice din Seul și la Cupa Mondială, argintul la Campionatul Europei.

 

La Jocurile Olimpice au fost obținute trei medalii de bronz: Timofei Screabin – Seul,1988, Vitalie Grușac – Sidney,2000 și Veaceslav Gojan – Beijing, 2008. La Cupele mondiale – 4 medalii: de argint – V.Gojan și V.Cotiujanschii, de bronz – T.Screabin și M.Muntean. La 14 campionate ale Europei au fost obținute 11 medalii: 1 de aur (V.Gojan), 3 de argint (T.Screabin, V.Gojan și D. Galagoț) și 7 de bronz (două –A.Rîșcan, I.Samoilenco, I.Gaivan, V.Cotiujanschii, P.Cebanu și V.Belous). La Universiada mondială cu medalii de bronz au fost decorați D.Galagoț și A. Rîșcan. La Campionatele Uniunii Europene au fost obținute 8 medalii: de aur - V.Gojan și A.Rîșcan, de bronz – de două ori D.Galagoț și V.Carapcevschii, V. Belous, V.Ialîmov.

 

La Campionatul Europei (19-22) P.Cebanu a luat medalia de argint, de două ori a luat medalia de bronz D.Bucșa. La Cupa Europei – 8 medalii: de argint – O.Țâcu, I.Gonța și V.Grușac; de bronz – I.Samoilenco, O.Lesnic, R.Baranov, V.Cotiujanschii și A.Grușevschii. La Campionatul Mondial printre studenți au fot obținute 8 medalii: de argint –M.Muntean, de bronz – I.Conobeev, A.Rîșcan, D.Ursu, V.Belous, D.Galagoț, A.Usatenco și A. Zatușevschii. La Campionatele și Cupele Europei printre studenți – 8 medalii: de argint –A.Arnaut și V.Carapcevschii; de bronz –V.Cheleș, V.Cîrma, A.Andreev, D.Sudoholschii, V.Cotiujanschii și V.Berzoi. Campion al Jocurilor Mondiale de Arte Marțiale a devenit V.Belous, medaliat cu bronz – G.Șapoval. Campioni ai Jocurilor Balcanice au devenit I.Gonța, V.Grușac, V.Țeberneac.

 

Medalia de bronz a Primelor Jocuri Olimpice ale Juniorilor, la Singapore, i-a revenit lui D.Svaresciuc. La Campionatul Mondial al tinerilor A.Andreev a obținut medalia de bronz. La Campionatele Europei , tineri, au fost obținute 10 medalii: de aur - D.Bucșa, de argint – Iu.Ivanov și P.Cebanu, de bronz - V.Cernei, V.Gavriliuc, M.Cvasiuc, A.Rîșcan și E.Bejenaru. Medaliați cu argint la Campionatul Mondial, juniori, au devenit V.Ialîmov, V.Țugui, cu bronz – P.Ceban și M.Cvasiuc, A.Rîșcan, E.Bejenaru, D. Bucșa, C.Ursu. La Campionatele Europei, juniori – 21 medalii: de aur V.Țugui; de argint - D.Bucșa, V.Țugui, A.Paraschiv, V.Casîm, C.Ursu și de două ori – A.Rîșcan; de bronz –T.Lavric, C.Bejenari, A.Vîscrebeț, D.Bucșa, I.Lupu, S.Chițcul, V.Caragia, V.Pitula, V.Prisăcari, V.Gudzi și M.Țăranu. Campioni ai Europei au devenit elevii A.Rîșcan, V.Bodărău, M.Postoiuc și V.Gudzi, finaliști – Iu.Grigoruța și N.Burdiuja.

 

Antrenori Emeriți din RM au devenit B.Petuhov, G.Țîsari, P.Luscevschii, A.Scrîpnic, A.Zaicic, L.Gheșele, N.Savcov, V.Poslovschii, L. Tomșa, V. Cazanji, V. Poddubnîi, A.Dovgopol, P.Caduc, P.Țeberneac, M. Certîcovțev, Gh. Bugneac, V. Simac, Iu.Iachimov, V.Potapov și A.Curoșu.

 

Titlul de Lucrător emerit în cultura fizică și sport le-a fost conferit lui P.Caduc, S.Caduc, A.Caigorodov, L. Tomșa, G.Bugneac, A.Gușan, Iu. Iachimov, S.Nelepenco.

 

Arbitri de categorie unională au fost: I.Goldenștein, Iu. Muzlaev, V.Peata, B.Petuhov, E.Trufanov, A. Zaicic, N.Lungu și A. Caigorodov. Arbitri de Categorie Internațională au devenit N. Lungu, A. Caigorodov, N.Savciuc, V.Poddubnîi, I.Caduc, V.Bandalac, V.Caduc, S.Nelepenco, V.Pastuhov, A.Gușan, C.Doltu, S.Diviza, A.Capsamun,V.Chițul, M.Certîcovțev, V.Grosul, I.Poddubnîi, V.Ganțațuc, V.Sîrbu, R.Mizirniuc, I.Russu, I.Lesnic,A.Timoșcov,V. Ulitca și I.Buruianov.

 

Pentru aportul la dezvoltarea boxului cel mai înalt ordin al CNOS din Moldova le-a fost decernat Președintelui Federației de Box, maestrului în sport Vasile Chirtoca și antrenorului P.Caduc, cu medalii au fost distinși O.Țâcu și S.Caduc. Distincții de stat au primit V.Chirtoca, P.Caduc, L.Tomșa, S.Caduc, V.Grușac,V.Gojan, V.Cotiujanschii, T.Screabin, A.Dovgopol, V.Belous, D.Galagoț, N.Savcov, P.Luscevschii, O.Țâcu, A.Caigorodov, V.Simac și I.Untila.

 

C.Doltu a fost ales vicepreședinte al Confederației europene de box, M.Certîcovțev – membru al Comitetului Executiv și al Comisiei pentru competiții, din Comisia Antrenorilor face parte I.Untila, din cea a Arbitrilor –A.Caigorodov. Supraveghetori AIBA au devenit V.Poddubnîi și M.Certîcovțev. Referi la Jocurile Olimpice din Beijing a fost Anatolii Caigorodov - Delegat Tehnic AIBA, Instructor internațional referi/arbitri.